Шукати в цьому блозі

субота, 3 травня 2014 р.

Небезпеки, які чекають нас у нашому домі

Небезпеки, які чекають нас у нашому домі

За словами вчених, наш будинок - далеко не найбезпечніше місце. Щоб житло стало не причиною захворювань , а справжньою фортецею, необхідно знати про можливі джерела небезпеки.

кухня
Кухня - найнебезпечніше місце в будинку. За результатами досліджень, проведених вченими з університету штату Огайо (Ohio State University) був опублікований список загроз, які можуть там чекати.

Кухню за сукупністю впливів шкідливих факторів можна прирівняти до шкідливого виробництва. Більшою мірою цим факторам піддаються господині, які проводять частину часу біля плити. Найбільш велике на кухні вплив радіації, вологості, температури, шкідливих речовин, що виділяються при готуванні, і продуктів горіння газу.



Як не дивно, кухня відноситься до одних з найбільш радіаційно- небезпечних місць в квартирі з причини радіоактивного газу - радону. Радон потрапляє в приміщення з грунтів, води і з природним газом. Радон не має захід і не горить. Він добре розчинний у воді і проникає в приміщення разом з водопровідною водою, а також на кухню з природним газом. Небезпечний радон своїм а-розпадом, і на його частку списують до 75 % всього випромінювання, одержуваного людиною.

При наявності газової плити і водопровідного крана вміст радону на кухні в 10-15 разів перевищує його кількість в інших приміщеннях квартири (крім ванни, де його концентрація ще вище). Вважають, що радон стоїть на другому місці після куріння серед причин, що викликають рак легенів. Хто знає, може радон вносить свою лепту в рак молочної залози. Теоретично можна звести виділення радону на кухні до низького рівня, замінивши газову плитку на електричну та оснастивши водопровідний кран хорошими вугільними фільтрами, але повністю поглинути даний газ з води складно з причини його інертності.

Наступний за небезпеки несприятливий кухонний фактор - виділення різних хімічних речовин при термічній обробці їжі.

При смаженні може утворюватися досить широкий спектр хімічних речовин, що володіють токсичними властивостями. Це альдегіди: формальдегід і акролеїн, граничні і неграничні кислоти, акриламід, аміак, аміни, поліциклічні ароматичні речовини. Багато хто з них не мають гарну летючість і осідають в безпосередній близькості від плити, а левова частка їх негативного впливу дістається людині, яка стоїть близько димлять і киплячих каструль і сковорідок.

При горінні газових конфорок на природному або зрідженому газі в атмосферу виділяються оксиди вуглецю та інші шкідливі речовини. Кількість діоксиду вуглецю, щодня виділяється на кухні при приготуванні їжі на 3 -х чоловік відповідно до норм витрати газу, становить близько 1 кг (по 0,38 кг на людину). Багато це чи мало? Для порівняння можна навести таку цифру: все повітря на кухні площею 9 м.кв. важить близько 26,5 кг. Не будь вентиляції - концентрація б діоксиду вуглецю на кухні склала б 3,8 %, що створило б серйозну загрозу стану здоров'я людини.

Завдяки щілинах у вікнах, вентиляційним ватажком і шахтам концентрація даної речовини не досягає таких висот, але, безумовно, на кухні діоксиду вуглецю більше, ніж в інших кімнатах. А симптоми дії підвищених кількостей вуглекислого газу, добре знайомі підводникам, не так вже непомітні: прискорене серцебиття і дихання, підвищене потовиділення, швидка стомлюваність, притуплення свідомості. Це тільки загальні ознаки, насправді вплив даного газу куди складніше. Наприклад, залежно від вмісту діоксиду вуглецю в повітрі змінюється навіть колірне сприйняття.

Ні для кого не є таємницею, що на кухні майже завжди тримається підвищена вологість. Кипіння каструль, бризки з-під крана, горіння газових конфорок дає в середньому три склянки води у вигляді пари як продуктів згоряння природного газу. Часте знаходження в приміщенні з підвищеною вологістю не може не позначиться на здоров'ї. Сухим повітря теж не має бути. Оптимальне значення вологості знаходиться в межах 40-60%. Надлишок зайвої вологи в повітрі призводить до підвищеної стомлюваності, сонливості. Надлишкова волога плюс підвищена температура є гарною середовищем для розвитку мікроорганізмів. Тому підвищена вологість є частим супутником захворювань верхніх дихальних шляхів.

І вологість на кухні, і робота плити дають температуру завжди вище, ніж у звичайних приміщеннях. Крім того, на кухні існує сильна стратифікація повітря з великим градієнтом температур від підлоги до стелі. Якщо голова людини знаходиться в більш теплих умовах, а ноги в прохолоді, то порушується баланс теплообміну, а це призводить до дисфункції обміну речовин. Взагалі, робота в гарячих цехах вважається шкідливою, а що стосується кухонної плити, то можна подивитися на захворювання кухарів і залишиться тільки пошкодувати жінок, що стоять біля плити.

Крім розладів обміну речовин, гіпертонії, варикозу, кухаря страждають дерматитами, захворюваннями кістково-м'язової системи, ревматизмом, розладом шлунково-кишкового тракту. Можливо, що весь вищезгаданий перелік і є наслідком тих впливів, на які хочеться махнути рукою і сказати - ну це дрібниці. А тим часом ця дрібниця, як у приказці, крапля за краплею і камінь довбає. Ось і виходить, що від цих "непомітних" хронічних факторів страждає жінка.

Від різних порушень обміну речовин погіршується не лише здоров'я, а й фігура, а, може, якоюсь мірою і характер, оскільки у кухарів зустрічаються різні типи алергії і порушення на кшталт "брідость", що зачіпають нервову систему.

Холодильник. За даними дослідників у 40 % побутових холодильників виявлено перевищення рівня забруднення хвороботворними бактеріями, такими як кишкова паличка. Крім того, в ящиках для зберігання овочів створюються ідеальні умови для розвитку лістерій (небезпечні мікроорганізми, що вражають травний тракт і дихальні шляхи).

Продукти. Порушення технології приготування, термінів і умов зберігання харчових продуктів, у тому числі консервацій, загрожує важкими харчовими отруєннями і навіть ботулізм.

Застереження
  - Зберігайте окремо сирі продукти в пластикових контейнерах або в обгорткового паперу на дні холодильника, щоб запобігти зараженню від сирої їжі при зіткненні з іншими продуктами, в тому числі приготованими.
  - Тримайте в холодильнику холодні або гарячі швидкопсувні продукти і не залишайте їх більше, ніж на 2 години або на годину, якщо температура повітря вище 32 градусів тепла.
  - Готуйте при потрібній температурі. Стейки, відбивні і печеня з сирої яловичини, свинини, баранини і телятини потрібно готувати, щонайменше, при температурі 63 градусів за Цельсієм, а курку при 74 градусів за Цельсієм.
  - Готуйте або заморожувати продукти протягом 2 днів після покупки. Це відноситься до м'яса птиці, рибі, м'ясного фаршу та інших продуктів з сирого м'яса.

Побутова хімія. Миючі та чистячі засоби, особливо ті, які містять аміак або луг небезпечні не тільки опіками при порушенні правил безпеки їх використання, а і виділенням отруйних випарів, повільно отруюють організм.

Губки та рушники. Найнебезпечніші джерела інфекцій причаїлися зовсім неподалік від чистого посуду і продуктів. Виявляється, що на губках для миття посуду небезпечних мікробів може бути в 200 000 разів більше, ніж на сидінні унітазу. Не набагато меншу небезпеку становлять рушники для витирання посуду, вони також є розсадником мікробів. Не варто забувати і про особисту гігієну, так як людські руки, одне з улюблених місць проживання мікробів.
Кухня - це те місце, де мешкає найбільше бактерій з усіх кімнат вашого будинку. Дослідження, проведене вченими в шести країнах світу, виявило, що 90 відсотків кухонних рушників не відповідають вимогам чистоти.

На губках і кухонних рушниках розмножуються різні бактерії, які ми потім поширюємо на все, що ними протираємо.

У середньому в кухонному водостоці мешкає близько 567 845 бактерій, на губці 134630 бактерій, в кухонній раковині 17964 бактерій, а на змішувачі 13 227 бактерій. На обробній дошці було виявлено на 200 відсотків більше фекальних бактерій, ніж на туалетному сидінні.

Замінюйте кухонні рушники, щонайменше, раз на тиждень і давайте їм висохнути між вживанням.

Дезинфікуйте інструменти, застосовуючи розчин відбілювача з водою 1:1 або нерозбавлений оцет протягом півгодини для очищення обробних дощок, посуду та стільниць. Потім ретельно сполосніть все гарячою водою.

Обробні дошки. При недотриманні правил використання обробна дошка також може стати небезпечним джерелом хвороботворних бактерій. А якщо на недостатньо ретельно вимитого дошці після сирого м'яса нарізати, наприклад, сир - можна заразитися небезпечними гельмінтами.

Стійка для ножів, особливо дерев'яна, також є улюбленим місцем проживання мікробів. Також, згідно зі статистикою викликів швидкої допомоги 42 відсотки травм руки припадає на рвані рани і порізи. Як правило, нещасні випадки пов'язані з порізом від кухонного ножа, причому тупого.

Застереження
  - Ріжте на стійкій поверхні. Підстилають під дошку для нарізки вологу ганчірку або килимок, щоб уникнути її ковзання.
  - Використовуйте потрібний інструмент. Не використовуйте ніж для відкривання консервних банок, скляних банок, кришок від пляшок і розрізання шнурів. Ніколи не нарізайте продукти у себе на руці. Використовуйте для цього дошку.
  - Дозвольте йому впасти. Ніколи не намагайтеся зловити ніж, якщо вона падає з полиці або з ваших рук. Відійдіть і дозвольте йому впасти.
  - Тримайте ножі в потрібному місці. Використовуйте тримач для ножів при їх зберіганні. Не варто класти ножі в шафку, так як це небезпечно.
  - Будьте обережні і не носите ніж з собою, коли ви несете інші предмети.

Кавоварки. У резервуарі для води в кавоварках створюються ідеальні умови для розмноження мікробів, там тепло, волого і темно.

Небезпечними на кухні є не тільки навколишні предмети, а й неуважна поведінка господинь під час приготування їжі. Неуважність і поспіх в такому випадку можуть закінчитися тяжкими опіками та травмами.


ванна
Мікроби. Найбільш небезпечним джерелом хвороботворних мікроорганізмів у ванній кімнаті на подив учених виявився не унітаз, а пробка для закривання стоку води у ванні: у 70 % досліджень кількість хвороботворних мікробів там у багато разів перевищував допустимі санітарні норми.

Травми. Ванна кімната - саме часте місце отримання травм. Послизнувшись на мокрій підлозі можна отримати травми будь-якої тяжкості, аж до струсу мозку. Особливо уважними необхідно бути жінкам похилого віку, у яких навіть незначні травми можуть призводити до тяжких, довго незагойним переломів.

По лінії МНС ванна - це найбільш безпечна кімната. У ній немає відкритих джерел вогню. Бритви і фени люди не залишають включеними в розетку. Електроприлади небезпечні тільки при безпосередньому контакті з водою. Від парності і підвищеної вологості біди не станеться.

Побутова хімія. Якщо все ємності з небезпечними речовинами зберігаються в недоступному місці, щільно закриті і не перегріваються, то небезпеки немає, якщо це не так - випадкове використання сильнодіючих засобів може призвести до опіків і отруєнь.


спальня
Електроприлади. Про шкідливий вплив електромагнітного випромінювання на організм людини відомо давно, тому не рекомендується розміщувати в спальні комп'ютер і телевізор. Повсякденне ситуація: чи не виключене з розетки зарядний пристрій від мобільного телефону. Радимо позбутися цієї поганої звички, так як при расплавлении (при загорянні) з нього виділяються токсичні речовини, що викликає не сумісне з життям отруєння.

Обігрівачі. Справні, якісні та використовуються за призначенням прилади для обігріву, як правило, не несуть у собі небезпеку. Якщо ж, наприклад, гріти приміщення саморобними приладами, сушити на них одяг - вірогідність пожежі дуже висока.

Кімнатні рослини. Садівники можуть отримати від своїх улюбленців не лише задоволення. Екзотичні та квітучі рослини іноді стають причиною алергічних захворювань у господарів, а надлишок визнав в спальній кімнаті може привести до дефіциту кисню в нічний час.

Жителям старих будівель слід звернути увагу на стан електропроводки, тому що найчастіше причинами пожежі є короткі замикання через перевантаження мережі великою кількістю електроприладів. А також радимо використовувати тільки справні та сертифікованы подовжувачі та трійники.

Ліжко. Лусочки шкіри і людські виділення - це ідеальне середовище для розмноження постільного кліща, який викликає не тільки роздратування шкіри, почервоніння і свербіж, але і проникає в дихальні шляхи, викликаючи роздратування бронхів, затяжний болісний кашель, а в багатьох випадках і астму.

Як же цього уникнути?
Перш за все це боротьба за чистоту. Тобто постіль бажано міняти не рідше ніж раз на тиждень. Крім того, слід дотримуватися простих правил, після сну не застилаєте негайно постіль як в готелі, так це красиво, але розкрийте постіль, відкиньте ковдру і залиште так на день, коли тікаєте на службу.

При цьому постарайтеся тримати кватирку відкритою, нехай постіль провітриться після ночі. Справа в тому, що вологість і випаровування від нашого тіла ідеальне середовище для розмноження кліща. Крім того все таки краще позбутися пір'яних подушок. Тому що частинки шкіри від птиці теж відмінний алерген.

Не нехтуйте елементарними правилами безпеки, і тоді будинок стане для вас надійним захистом.

Немає коментарів:

Дописати коментар