Шукати в цьому блозі

субота, 16 листопада 2013 р.

Дії людини під час землетрусу

Дії людини під час землетрусу

Якщо землетрус виник під час перебування у будинку, найкраще за все протягом перших 20-30 секунд, при можливості, вибігти із нього на відкрите місце. У більшості випадків, з моменту, коли починають відчуватися коливання, і до того, як їх сила зросте до 7-8 балів і з’явиться небезпека руйнування будівель, споруд проходить 20-30 секунд. При цьому, не можна користуватися ліфтом – він може зупинитись, а при виході з будинку не можна створювати тисняву в дверях.


Опинившись на вулиці, треба відбігти від будинку або іншої споруди на середину вулиці або до будь-якої вільної від забудови місця, оскільки найчастіше травми ьта поранення можуть бути нанесенні уламками скла, шиферу, черепиці, шматками дахового заліза, дошками, вивісками та іншими предметами. Особливу небезпеку становлять обірвані та обвислі дроти електричної мережі.

Якщо не вдалося вибігти на вулицю, потрібно розкрити вхідні двері квартири і стати в них. Можна сховатись під стіл, у шафу і закрити обличчя руками, щоб не поранитись битим склом, картинами, світильниками. У всіх випадках потрібно остерігатися падіння штукатурки, арматури, плит перекриття, полиць з посудом та інших предметів, триматися подалі від вікон, скляних перегородок тощо. Не варто стрибати у вікно, перебуваючи вище першого поверху.

Найбільш небезпечне місце у приміщенні – дверні отвори в капітальних несучих стінах, кути, утворені капітальними стінами, місця під несучими колонами і балками каркасу будівлі.

Під час перебування в автомобілі, автобусі або іншому транспорті кращу зупинитись і залишатись на місці до закінчення поштовхів. В автобусі не потрібно бити вікна і кидатися до дверей, створюючи тим самим паніку і можливість травм. Водії автобусів, трамваїв, тролейбусів самі зупинять транспортний засіб і відчинять двері.

Немає коментарів:

Дописати коментар