Шукати в цьому блозі

субота, 16 листопада 2013 р.

Дії людини під час повені

Дії людини під час повені

Повені – досить часте явище в Україні. Катастрофічне затоплення населених пунктів бурхливими підйомами рівня води, навіть у невеликих річках, виникає в результаті швидкого танення снігу, утворення льодових запруд, тривалих дощів.

Під час повеней створюється реальна загроза життю та здоров’ю людей, тварин, руйнування споруд і комунікацій, гинуть посіви та матеріальні цінності. Особливу небезпеку становлять руйнування греблі великих водосховищ та інших гідроспоруд, у результаті чого виникають катастрофічні затоплення.


При загрозі катастрофічного затоплення проводиться евакуація населення.

Якщо в силу певних обставин, що склалися, люди залишилися на затопленій територіях, то їм слід дотримуватися таких правил безпеки:
-         не вживати продукти харчування, які забруднені повеневою водою;
-         пити воду тільки після кип’ятіння;
-         не користуватися електроприладами, що намокли;
-         перебуваючи у воді або у своєму приміщенні, не торкатися до електричних дротів та включених у електромережу приладів;
-         обмежити пересування у затопленому місці;
-         у разі необхідності пересування і відсутності плавзасобів плити слід не проти течії, а під кутом до неї, остерігаючись предметів, що плавають або затоплені.

При перебування під час повені у полі, лісі необхідно виходити підвищені місця. Якщо такої можливості немає, потрібно залазити на дерево, використовувати всі предмети, здатні утримувати людину на воді – дошки, дерев’яні двері, бочки тощо.

Якщо ви опинились в зоні раптового затоплення:
-         по можливості негайно залишіть зону затоплення;
-         відчиніть хлів – дайте можливість худобі рятуватися;
-         підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий – займіть горищні приміщення;
-         до прибуття допомоги, залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти;
-         потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися, щоб залишатися на плаву до одержання допомоги.


Немає коментарів:

Дописати коментар