Шукати в цьому блозі

субота, 16 листопада 2013 р.

Як уберегтись від захворювання на сказ

Як уберегтись від захворювання на сказ

У переліку найнебезпечніших хвороб тварин є сказ. Сказ – це особливо небезпечна інфекційна хвороба, якою хворіють усі види домашніх, сільськогосподарських і диких тварин та люди. Характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується летально.

Людина заражається при укусах скаженою твариною або при попаданні її слини на пошкоджену шкіру та слизові оболонки, рідше – при знятті шкіри з трупів скажених тварин, особливо лисиць.


Щоб уберегтись від захворювання сказом слід:
-         утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
-         не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні;
-         у разі укусу домашньою твариною, слід з’ясувати ім’я господаря та адресу. Це допоможе вам уникнути щеплень проти сказу, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;
-         рани від укусу, подряпини, місця ослизнення, потрібно негайно ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну пов’язку. Не слід зупиняти кровотечу. У цей же день слід негайно звернутися до травматологічного пункту;
-         у разі пошкодження одягу, в якому була одягнута людина під час укусу, треба його обробити гарячою праскою і лише після цього можна ремонтувати.


Немає коментарів:

Дописати коментар